panelarrow

Eurocasa.nu

Med sikte på Europas bästa resmål

Funktionsnedsättningar och flygplan

Resor kan vara besvärliga på ett eller annat sätt för vem som helst. Olika typer av funktionsnedsättningar kan dock betyda att man behöver planera resa extra noga och tänka på saker utöver det normala. Oavsett om det är en bestående eller tillfällig situation.

Till att börja med är det bra att veta att ens rättigheter som resenär med funktionsnedsättning är skyddad genom Europaparlamentet. Detta är dock fallet inom EU. Flyger man utanför EU är det viktigt att göra extra efterforskning för att veta om andra regler gäller. Men inom EU finns det i regel inga extra avgifter för den assistans man kan komma att behöva innan, under eller efter flygplanet landar. Undantag kan dock förekomma vilket är varför det är så viktigt att göra sin egen kontroll redan innan man bokar biljett.

Man ska alltid försöka vara realistisk när man bedömer sina egna behov. En person med motorisk nedsättning kanske klarar av kortare sträckor på egen hand. Men om det är väldigt långt mellan incheckning och gaten kan situationen bli mist sagt besvärlig om man inte begärt assistans redan i det skedet. Rekommendationen är att beställa denna och andra typer av hjälp redan två dagar innan avresan för att vara säker på att service ska kunna göras tillgänglig. Tänk dock på att personalen mest troligt inte har all kunskap de borde ha. Att själv informera och instruera dem om den hjälp man behöver är alltid bästa tillvägagångssättet.

Alla former av funktionsnedsättningar behöver dock inte samma typ av service. De som exempelvis behöver en hörapparat kan klara sig bra med att informera personal om att de kan behöva få information personligt och inte över högtalaren. Samma sak personer med synnedsättning som inte kan se säkerhetsdemonstrationen som personalen gör innan planet lyfter.

Att tydligt kunna kommunicera sina behov och vara tidigt ute med denna information till flygplatsen och flygbolaget är med andra ord det bästa sättet att resa säkert och enkelt.